Συχνές Απορίες Γονέων
ΤΙ ΕIΝΑΙ Η SPEECH WORLD; Είμαστε ένα κέντρο λογοθεραπείας – εργοθεραπείας που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους. Πιστεύουμε ότι με αγάπη και σεβασμό στα παιδιά, αλλά και πολύ παιχνίδι, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες τους. Με το πλούσιο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό υλικό και την πλήρως εναρμονισμένη διεπιστημoνική & θεραπευτική μας ομάδα εξασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά. Ο πρωτοποριακός και ειδικά διαμορφωμένος χώρος μας προσφέρει μια ζεστή, φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα τόσο για τους ενήλικες και τα παιδιά που μας επισκέπτονται, όσο και για τους εξειδικευμένους θεραπευτές. Το Κέντρο μας διαθέτει σύγχρονο, πλήρως ενημερωμένο και πλούσιο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ανανεώνεται και διευρύνεται διαρκώς. Όλοι οι θεραπευτικοί χώροι είναι επίσης εξοπλισμένοι με tablet και laptop.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ; Οι συνεδρίες είναι κυρίως ατομικές αλλά μπορεί να γίνονται και σε μικρές ομάδες, ανάλογα τον θεραπευτικό στόχο, διάρκειας 45 λεπτών. Συχνότητα συνεδριών: συνήθως 1 – 2 φορές την εβδομάδα.
ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΝ; Κάθε παιδί είναι μοναδικό! Χρησιμοποιούμε εργαλεία και τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας ώστε να δημιουργήσουμε το σωστό πρόγραμμα για τις ανάγκες του παιδιού σας. Ο θεραπευτής σας θα σας καθοδηγήσει και θα σας εξήγησει ακριβώς το πλάνο που έχει διαμορφώσει.
ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ; Είναι καλό να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού όταν το παιδί: 1) Δείχνει να μην ενδιαφέρεται για επικοινωνία, δεν αντιδρά σε ήχους ή στη φωνή της μητέρας του. 2) Κάνει στερεότυπες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για αντικείμενα, αποφεύγει να σας κοιτάζει στα μάτια την ώρα που συζητάτε μαζί του 3) Φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι του λέτε, δυσκολεύεται να εκτελέσει απλές εντολές 4) Έχει φτωχό λεξιλόγιο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του 5) Είναι άνω των 4 χρονών και δε μιλάει καθαρά. Συχνά μπορεί να μη τον καταλαβαίνουν τρίτα πρόσωπα του περιβάλλοντός σας 6) Κολλάει στην έναρξη μιας πρότασης, επαναλαμβάνει τον πρώτο φθόγγο ή μια συλλαβή μέσα στη λέξη, δείχνει αγχωμένο 7) Δυσκολεύεται στη διαχείριση του φαγητού, δείχνει να δυσκολεύεται στη μάσηση, στην κατάποση, είναι αρκετά επιλεκτικός στις τροφές 8) Ηχολαλεί, στο πλαίσιο μιας συζήτησης, απαντάει άλλο από αυτό που το ρωτάτε 9) Δεν μπορεί να διηγηθεί εύκολα μια απλή ιστορία, δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του 10) Δυσκολεύεται στον γραπτό λόγο και στην ανάγνωση 11) Δε μπορεί να αρθρώσει σωστά ορισμένα γράμματα 12) Δείχνει να μην κατανοεί αυτό που του λέτε ή ζητάτε 13) Ενώ η ομιλία του φαινόταν να αναπτύσσεται ομαλά, ξαφνικά σταμάτησε απότομα να εξελίσσεται 14) Είναι άνω των τριών ετών και κάνει αρκετά λάθη σχετικά με τη δομή του λόγου (σύνταξη) ή στις καταλήξεις (γραμματική)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛOΓΗΣΗ; Η λογοθεραπευτική αξιολόγηση γίνεται για να καταλάβουμε τα σημεία στην επικοινωνία του παιδιού που χρειάζονται βελτίωση. Η αξιολόγηση γίνεται από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή. Ο λογοθεραπευτής συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το παιδί μέσα από ερωτήσεις αλλά και από δραστηριότητες μαζί του. Ανάλογα με την ηλικία και το εύρος της προσοχής του παιδιού, η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία, ή, μπορεί να χωριστεί σε αρκετές συνεδρίες. Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης, είναι πολύτιμη και η δική σας συμβολή, μιας και θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινότητα του παιδιού: Ιστορικό Υγείας Αναπτυξιακό Ιστορικό Οικογένεια Συμπεριφορές λόγου και ομιλίας Σχολικό ιστορικό
ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ; Κατανόηση και χρήση διαφορετικών λέξεων Σωστή χρήση των λέξεων σε σωστά διαμορφωμένες προτάσεις Χρήση της γλώσσας για διαφορετικούς σκοπούς Προφορά των ήχων ομιλίας Ποιότητα της φωνής Ευφράδεια ή την ομαλή ροή του λόγου
ΤΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ; 1) Κατανόηση λεξιλογίου: Το παιδί καλείται να δείξει εικόνες ή αντικείμενα που του προφέρονται. 2) Εκφραστικό λεξιλόγιο: Το παιδί καλείται να ονομάσει αντικείμενα ή / και εικόνες. Σε μεγαλύτερα ηλικιακά επίπεδα, το παιδί μπορεί να κληθεί να εξηγήσει τι σημαίνει μια λέξη, ή να ολοκληρώσει μια φράση όπως “Η φωτιά είναι ζεστή, ο πάγος είναι ___.” 3) Κατανόηση γραμματικής: Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να βρει την εικόνα που ταιριάζει με μια φράση που ειπώθηκε από τον λογοπαθολόγο / λογοθεραπευτή. Ή, μπορεί να κληθεί να εκτελέσει ένα αίτημα χρησιμοποιώντας κάποια αντικείμενα, όπως το “Βάλε το αυτοκίνητο στο κουτί. Τώρα, βάλε δύο αυτοκίνητα στο κουτί. 4) Εκφραστική γραμματική; Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να ολοκληρώσει μια πρόταση με μια συγκεκριμένη μορφή, όπως ο πληθυντικός. “Η Μαίρη έχει ένα φόρεμα και η Γιάννα έχει ένα φόρεμα. Και οι δύο μαζί, έχουν δύο ___. “ 5) Ακουστική μνήμη: Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να ακολουθήσει μια σειρά από οδηγίες που αυξάνουν σταδιακά σε μήκος, όπως “Ακούμπησε τη μπάλα στα πόδια σου και άνοιξε το βιβλίο” ή “δείξε μου το σκυλάκι, το βιβλίο, την μπάλα και το κουτάλι.” Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να επαναλάβει μια σειρά από άσχετες λέξεις ή μια σειρά αριθμών. 6) Ακουστική διάκριση: Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να πει αν δύο λέξεις ακούγονται το ”ίδιο” ή αν ακούγονται “διαφορετικά”. Για παράδειγμα, αν το «σήμα» και το «θύμα» ακούγονται το ίδιο ή διαφορετικά; 7) Εύρεση λέξεων: Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να ονομάσει γρήγορα μια σειρά από κοινά αντικείμενα ή μια σειρά από φωτογραφίες κοινών αντικειμένων. Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να αναφέρει όσες το δυνατόν περισσότερες λέξεις σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 8) Άρθρωση: Η προφορά των φωνηέντων και των συμφώνων ηχογραφείται. Συνήθως, ζητείται από το παιδί να ονομάσει μια εικόνα. Οι ονομασίες των εικόνων περιέχουν κάθε έναν από τους ήχους της ελληνικής γλώσσας στην αρχή, τη μέση και το τέλος της λέξης. Ο λογοθεραπευτής παρατηρεί τυχόν λανθασμένη προφορά. Μερικές φορές, χρησιμοποιείται μια εικόνα από κάποια ιστορία. Αυτό δείχνει στον λογοθεραπευτή αν το παιδί κάνει περισσότερα λάθη όταν λέει φράσεις από ό, τι όταν λέει μόνο λέξεις. Επίσης, ζητείται από το παιδί να μιμηθεί μερικούς εσφαλμένους ήχους. Αυτό δείχνει εάν το παιδί μπορεί να μιμηθεί τον ήχο από μόνο του (σε ”’απομόνωση”), σε σχέση με μέσα σε μια συλλαβή, μια λέξη, ή μια πρόταση.
ΤΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ; 1) Στοματοπροσωπική εξέταση: Αυτό περιλαμβάνει την παρατήρηση του προσώπου του παιδιού, των χειλιών, των δοντιών, της γλώσσας, του ουρανίσκου, μαλακή / σκληρή υπερώα, και του λάρυγγα. Περιλαμβάνει επίσης, την παρατήρηση του πόσο καλά λειτουργούν δραστηριότητες, όπως η σίτιση, η κίνηση της γλώσσας, η κίνηση των χειλιών, ή οι εναλλασσόμενες γρήγορες κινήσεις των χειλιών και της γλώσσας. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να θέσει ερωτήσεις σχετικά με τις δεξιότητες σίτισης του παιδιού. Οι μύες του στόματος αρχικά αναπτύσσονται κατά τις δραστηριότητες της σίτισης προτού χρησιμοποιηθούν για την ομιλία. 2) Φωνή: Ο λογοθεραπευτής θα ασχοληθεί με τη διάρκεια που το παιδί μπορεί να κρατήσει έναν τόνο με μια αναπνοή, το εύρος του τόνου του παιδιού (πόσο χαμηλά και πόσο ψηλά μπορεί να τραγουδήσει το παιδί), και τον τόνο που χρησιμοποιεί συνήθως το παιδί για να μιλήσει. 3) Ευφράδεια: Καθώς το παιδί μιλάει, ο λογοθεραπευτής ακούει ήχους και λέξεις που μπορεί να επαναλαμβάνονται ή να παρατείνονται, ή να υπάρχουν μπλοκαρίσματα. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να σας ζητήσει να περιγράψετε το πώς μιλάει το παιδί και αν αποφεύγει ή όχι να μιλήσει.
ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ; Είναι καλό να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού όταν το παιδί: 1) Είναι αδύναμο, χωρίς αντοχή και αδέξιο στην κίνησή του. 2) Αποφεύγει το παιχνίδι στην παιδική χαρά ή τα παιχνίδια αθλητικού χαρακτήρα. 3) Δυσκολεύεται στη ζωγραφική, σε χειροτεχνίες και κατασκευές. 4) Πέφτει εύκολα κάτω, «τρακάρει» πάνω σε άλλους ή σε έπιπλα χτυπάει εύκολα, επειδή δυσκολεύεται να εκτιμήσει τη θέση του σώματός του στο χώρο 5) Χρησιμοποιεί με δυσκολία το ψαλίδι, στην ηλικία του νηπιαγωγείου. 6) Ο γραφικός του χαρακτήρας είναι δυσανάγνωστος ή καθρεπτίζει αριθμούς και γράμματα. 7) Μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται έννοιες του χώρου και του χρόνου (μέρες- εποχές, το πριν και το μετά, το χθες και το αύριο κλπ). 8) Καταβάλει προσπάθεια για να θυμηθεί γεγονότα. 9) Παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του η ομιλία του είναι δυσνόητη και χωρίς σωστή άρθρωση 10) Στην καθημερινότητά του χρειάζεται βοήθεια στο ντύσιμο, στο φαγητό, στην περιποίηση του εαυτού του, παρόλο που η ηλικία του, επιτρέπει να είναι ανεξάρτητο. 11) Αποφεύγει να παίζει με εκπαιδευτικά παιχνίδια της ηλικίας του. 12) Μοιάζει να μην κατανοεί οδηγίες ή να δυσκολεύεται στην εκτέλεσή τους. 13) Κουράζεται εύκολα και δεν ολοκληρώνει δραστηριότητες, σχολικές εργασίες κλπ 14) Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση ή ενεργεί παρορμητικά. 15) Αποφεύγει την βλεμματική επαφή ,ακόμα και με οικεία πρόσωπα. 16) Μοιάζει απόμακρο, δεν ακούει όταν το φωνάζεις. 17) Μοιάζει υπερευαίσθητο σε θορύβους, αγγίγματα και έντονες κινήσεις. 18) Δυσκολεύεται συστηματικά στον ύπνο, στο φαγητό, στη χρήση τουαλέτας, στο μπάνιο, στο κούρεμα και την περιποίηση νυχιών κλπ. 19) Δυσκολεύεται στην τήρηση κανόνων μιας ομάδας και στην παρέα με τους συνομηλίκους.
ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ; Η Ειδική διαπαιδαγώγηση αφορά στην μαθησιακή υποστήριξη παιδιών ή εφήβων με 1) Δυσκολίες προσαρμογής 2) Δυσκολίες συμπεριφοράς 3) Ειδικές Μαθησιακές 4) Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσαριθμησία, Δυσορθογραφία, Δυσγραφία) Διαταραχές Λόγου Αισθητηριακά ελλείμματα (πρόβλημα όρασης & ακοής) 5) Διαταραχές της Συγκέντρωσης και της Προσοχής (π.χ. ΔΕΠ-Υ) 6) Διαταραχές της Ανάπτυξης (π.χ. Αυτισμός) 7) Προβλήματα ακοής 8) Αυτισμό